×

Rrfatartók

Sokon.hu

Rétegelt ragasztott fa (RRFA):

A Sokon Kft. vállalja rétegelt ragasztott fa szerkezetek gyártását, helyszíni szerelését (igény esetén statikai tervezését) a beépítéshez szükséges acélszerelvényekkel, kötőelemekkel együtt.

Az RRFA tartók felhasználhatók többek között az alábbi épülettípusok tetőszerkezeténél:

Termál-, és élményfürdők, sportcsarnokok, tornatermek, uszodák, tanuszodák, ipari létesítmények, sótárolók, mezőgazdasági épületek, lovardák, templomok, hidak, családi házak

Rétegelt ragasztott fa (RRFA): Egymással párhuzamos rostirányú elemekből (úgynevezett lamellákból) a műszaki irányelveknek megfelelően összeragasztott, legalább 3 rétegű teherhordó faszerkezet.

Rétegelt ragasztott tartó: Teherhordó célra kialakított-egyenes-, íves, vagy törttengelyű RRFA (EC5 szerint GL24-GL28).

F56, II. szilárdsági kategóriájú, II. osztályú lucfenyő vagy borovi fenyő, (EC5-C22) illetve F62, II. szilárdsági kategóriájú, II. osztályú vörösfenyő, ideális nedvességtartalom 10-13 %

Ragasztóanyag: víz- és főzésálló ragasztó

Gyalult, 2 réteg vizes bázisú lazúr bevonattal (kombinált védőszer gomba- és rovarkárosító hatást megelőző anyagtartalommal) ellátott.

Az Építőipari Műszaki Engedélyünk (ÉMI) száma: A-182/1966, amely érvényes 2018-ig.

  • Darabolás: hibakiejtéssel a fűrészáruból a kivehető legnagyobb hosszméretű lamella elemet kell biztosítani
  • Hossztoldás: a hossztoldás automata hossztoldó gépen történik ékfogazásos kapcsolattal úgy, hogy a lamella elem pontos hossza is levágásra kerül a gépbe épített körfűrész segítségével
  • Lamella gyalulás: egy lamellán a vastagsági méreteltérés nem lehet több 0.5 mm-nél, a gyalult felületnek simának, és tisztának kell lennie
  • Ragasztóanyag felhordás: a lamellák gyalulása és a ragasztóanyag felhordása között legfeljebb 24 óra telhet el, a felhordandó ragasztóanyag mennyiségét (250-450 g/m2) a ragasztóanyag gyári előírásai alapján kell megállapítani, a ragasztandó felületeken por, zsír vagy egyéb szennyeződés nem lehet
  • Préselés: a ragasztóanyag bekeverése és a préselés befejezése között eltelt idő nem lépheti túl a ragasztó fazék idejét, a fajlagos présnyomás fenyő fafajok esetén 0.5-0.7 N/mm2, a présben tartás ideje 24 óra
  • Pontos méretre gyalulás, csiszolás, felületkezelés (a használatos ragasztóanyagok mellett az RRFA tartók végső szilárdságukat a préselést követő 7-8. napon érik el, ez idő alatt a tartók nem terhelhetők)

Az elkészített ragasztott fatartók kiviteli tervei alapján minden esetben gyártmánytervet készítünk.

Amennyiben a Vevő igényli, úgy a ragasztott fához kapcsolódó acél szerelvényeket is legyártjuk, vagy legyárttatjuk.

Az üzemben elkészített tartókat általában összeszereljük és méretre vágjuk. A szétszedés után csomagoljuk és közúton szállítjuk a tartókat az építési helyre.

Minden esetben vállalkozunk a fatartók és a hozzákapcsolódó ácsszerkezetek helyszíni beépítésére. Ez számunkra és a Megrendelő számára is megnyugtató, hiszen garanciális és szavatossági problémák egyértelművé vállnak és viszonylag egyszerűen lebonyolítható a javítás.

A legyártott fatartókat a beépítés helyétől és a környezeti igénybevételeknek megfelelően osztályozva különféle felületkezeléssel látjuk el.

Elsődlegesen természetesen a felelős tervezők által előírt módon végezzük a festéseket, de ettől eltérő egyedi igényekre is vállalkozunk.

(Például: felhordjuk azon égéskésleltető anyagokat is, amelyekkel az eredetileg „D” kategóriába sorolt fatarókat, „C” osztályba sorolták).

Leggyakrabban használt bevonati rendszerek:

  • Wolmanit – QB1 színtelen rovar és gombaölő anyag, ecseteléses technológiával felhordva.

Száradás után két réteg REMMERS gyártmányú, 6W310 márkanevű vizes bázisú lazúr kívánt színben megkeverve két rétegben felhordva (nagy felületekre általában szivaccsal, vagy hengerrel, kisebb felületeken ecsettel).

  • Wolmanit-QB1 színtelen rovar és gombaölő alapozó

1 réteg Akzo Nobel Icla vizesbázisú lazúr

2 réteg svéd olaj gyártóhelyen felhordva, 1 réteg beszerelés után építési helyen

  • Speciális felületkezelések (zárt párás, vizes térben, pl. uszoda):

Wolmanit CX10 zöld színű vagy Adolit BQ20 színtelen rovar és gombagátló felületkezelő anyag

2 réteg REMMERS GW310 vizes bázisú vékonylazúr festés felhordása

2 vagy 3 réteg VIS120 Transparent égéskésleltető felhordása

Rendelkezünk a szerkezetek tervezéséhez szükséges T1-es vezető tervezői jogosultsággal, de emellett állandó partnereink vannak a statikus tervek felülvizsgálatára, illetve gyártmánytervek és csomópontok készítésére.

- Du-Plan Kft. 8000 Székesfehérvár, Szabó Lajos faszerkezeti szakmérnök.

- 5 Torony Bt. 8000 Székesfehérvár, Füzy Barna.

Széchenyi 2020