×

Széchenyi 2020

Sokon.hu

Kedvezményezett neve: Sokon Építőipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt címe: Hővisszaverő falszerkezet és hőveszteség monitoring rendszer kifejlesztése
Szerződött támogatás összege: 146 311 464 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 52,55 %
Projekt tartalmának bemutatása: lásd lentebb
Projekt befejezési dátuma: 2018. 09. 28.
Projekt azonosító száma: GINOP- 2.1.1-15-2015-0032

 

A SOKON Kft. „Hővisszaverő falszerkezet és hőveszteség monitoring rendszer kifejlesztése” című kutatás-fejlesztési projektje vissza nem térítendő támogatásban részesült a Széchenyi 2020 keretében.

A támogatás intenzitása 52,55% a két éves hosszúságú projekt összes elszámolható költségére vetítve, vagyis vállalkozásunk jelentős mértékű önerőt biztosít a kutatáshoz, bizonyítva ezzel is az ötlet innovatív tartalmát.

A SOKON Kft. 22 éve szereplője a hazai építőipar piacnak, azon belül is a faipari ágazatnak, 1991 októbere óta gyártunk és szerelünk fa szerkezetű épületeket. Cégünk főbb tevékenységi körei az alábbi csoportokba sorolhatóak:

  • mezőgazdasági, kereskedelmi épületek fa rácsostartó tetőszerkezeteinek gyártása és szerelése;
  • csarnokok, fürdők, nagy fesztávú térlefedések, sótárolók, gyalogos és biciklis hidak ragasztott fa szerkezeteinek gyártása és szerelése;
  • földszintes és emeletes családi házak előregyártott, paneles faszerkezetének gyártása és szerelése.

Cégünk elkötelezett az energiahatékonysági fejlesztések megvalósításában, portfóliónkban igyekszünk folyamatos fejlesztésekkel egyre szélesebb körben alkalmazni a legújabb technológiákat, melyek a legmagasabb energetikai szempontú elvárásoknak is megfelelnek. Mai piaci viszonyok mellett az innovatív és különösen a környezetterhelést mérséklő, környezettudatos szerkezetek előnyt élveznek, ezen keresztül a vevők számára fontos lehet, hogy természetes alapanyagokból jobb szigetelő képességű falszerkezetet vásároljanak.

A projekt fő célkitűzése alacsony felületi emissziós réteg alkalmazása falszerkezeten belül, valamint a rendszer hatékonyságát és az épület hőtechnikai optimalizálását is segítő monitoring rendszer kifejlesztése.

A hővisszaverés falon belüli alkalmazásával egy olyan innovatív technológiai megoldást hozunk létre, amely az alacsonyabb hőveszteség révén közvetlenül képes hozzájárulni az épületek energiahatékonyságának növeléséhez. A kidolgozandó új megoldásnak köszönhetően a falszerkezet vastagságában jelentős növekedés nem következik be, ugyanakkor magasabb hőellenállással fog rendelkezni az elem.  Az épületek energiafogyasztása magas részarányt tesz ki az összes elhasznált energiából, így kiemelt megtakarítási lehetőséget hordoz nem csak országos, hanem nemzetközi szinten is.

Az intelligens épületvezérlő rendszerekre pedig egyre nagyobb igény mutatkozik. Jelen piaci helyzetben az épület és egy vezérlő rendszer külön-külön szerezhető be a piacon, jelen fejlesztés eredményeként egy épületbe integrált egység jön létre, amely az épület viselkedését jobban tudja követni. Az energia- és környezettudatos vásárlók egyre inkább keresik azokat a megoldásokat, ahol nyomon tudják követni az épületük időszakra és forrásra lebontott energiafelhasználását.

 

Falszerkezetbe épített hővisszaverő rétegek vizsgálata optimális változat kialakítása

Épület külső falfelület szekcionálása a hőhidak környezetében

Hőveszteség monitoring rendszer végeselem szimuláció

Széchenyi 2020